Otteluraportti: HPS haki voiton Vantaalta - Ria Karjalainen teki seurahistoriaa!

24.8.2024

Vihreät Jääkärit matkasivat Myyrmäkeen PK-35 Vantaan vieraaksi. Kotijoukkueen Suomen Cupin taival oli muutama päivä aikaisemmin päättynyt, ja otteluruuhka tarjosi Hopsille oivallisen paikan iskeä.

Ottelun alku ei tarjonnut kumpaankaan suuntaan viihdettä ja sirkushuveja, vaan pallonmenetyksiä nähtiin puolin ja toisin reilu määrä. Valkoisissa paidoissa pelannut HPS pääsi pallonriistojen jälkeen kokeilemaan kotijoukkueen haavoittuvaisuutta ylivoimahyökkäyksillä, mutta suurimmaksi viimeiset ratkaisut eivät olleet riittävän laadukkaita.

Ensimmäinen mahdollisuus maalinteolle aukesi noin kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun Oona Jääskeläinen pelasi keskeltä pallon oikealle Henni Rinkiselle, jonka keskitystä muistuttanut laukaus ei hirveästi painunut Irea Virtanen Espejon vartoiman maalin ohi.

HPS sai ottelun edetessä peliä kontrolliin, ja aihioita maalintekoon alkoi syntyä. Ria Karjalaiselle tarjottiin noin 15 minuutin pelaamisen jälkeen paikkaa maalintekoon, kun kotijoukkueen alakerrassa oli ongelmia kommunikoinnin kanssa, mutta laukaus pomppivaan palloon painui selvästi yli maalin.

Vain hetki edellisestä ja äsken mainittu Karjalainen pelasi Jääskeläiselle pystypallon kotijoukkueen. Jääskeläinen onnistui kiertämään Virtanen Espejon, mutta laukaus pienestä kulmasta kilahti tolppaan.

Painostusjakso tuotti tulosta vajaan puolen tunnin pelaamisen jälkeen, kun Helmi Vapola antoi pitkän pystysyötön, jota jahtaamaan lähtivät kotijoukkueen maalivahti Virtanen Espejo sekä Hopsin Jääskeläinen ja Karjalainen. Vierasjoukkueen onneksi tämän taistelupallon voitto painui HPS:n maalipörssin ykköselle Karjalaiselle, jonka tökkäys lirui pitkän matkan kotijoukkueen tyhjään maaliin vieden vierasjoukkueen ottelussa johtoon.

HPS sai maalista entistä enemmän virtaa ja toinen maali oli pariinkin otteeseen erittäin lähellä. Sekä Rinkinen, Aino Kohtamäki että Anna-Stina Simonen pääsivät kokeilemaan maalintekoa, mutta pystypuut ja ensimmäisessä maalissa hieman huolimattomasti pelannut Virtanen Espejo torjuivat aikeet.

Kaiken eteen ei kotijoukkueen maalivahtikaan tai tolpat venyneet. 36. minuutilla Karjalaista rikottin PK-35 Vantaan boksissa ja leikkisästi sanoen "vaihto-oppilaana" ollut norjalainen erotuomari Skurdal Marit näytti samantien rangaistuspotkua. Rikottu Karjalainen laukoi pilkun varmasti vasempaan alakulmaan. Tällä kauden 11. maalillaan Karjalainen rikkoi HPS:n yhden kauden maaliennätyksen pääsarjatasolla.

PK-35 Vantaa ei kuitenkaan hätkähtänyt, vaan ainoastaan hetki edellisestä ja Inga Ek keskitti pallon loistavasti vierasjoukkueen boksiin, jossa Natalie McNallyllä oli helppo työ viimeistellä pallo ohi Rautiaisen kaventaen lukemat tilanteeksi 1-2. Näillä lukemilla lähdettiin myös viettämään taukoa.

Toinen puoliaika alkoi siitä mihin edellinen jäi. HPS piti palloa ja oli selvästi vaarallisempi joukkue. Toista puoliaikaa ehdittiin pelata vain noin 10 minuuttia, kun Vapola nosti pallon Rinkiselle, jonka suorastaan maaginen jatko päällä tavoitti Jääskeläisen, joka laukoi kauden toisella täysosumallaan HPS:n jälleen kahden maalin karkumatkalle.

Maalin jälkeen paine säilyi edelleen kotijoukkueen kenttäpuoliskolla eikä PK-35 Vantaalla vaikuttanut olevan eväitä HPS:n aktiivista pelitapaa vastaan, kun vantaalaisilla oli alla vielä samaiselta viikolta Suomen Cupin ottelu.

Ottelun loppupuolella vierasjoukue HPS ei aktiivisesti pyrkinyt enää maalintekoon, mutta alakerrassa pallo pomppi pariin otteeseen vaaralliseti jaloissa, ja PK-35 Vantaa oli lähdellä tehdä riistoja kriittisissä paikoissa. Lähimmäksi maalintekoa pääsi kotijoukkueelta Kansallisen Liigan debyytin tehnyt Elma Tolonen läpiajosta HPS:n Hanna Onufriewin suotuisasta syötöstä, mutta Rautiainen venyi upeaan jalkatorjuntaan lähietäisyydeltä.

Lisäosumia ei ottelussa enää nähty, joten täydet kolme pistettä matkasivat 1-3-lopputuloksella Vantaalta rajan toiselle puolelle aina Paloheinään asti.

"Tasapainoinen esitys"

Antti Ruonalaa päävalmentajana ottelussa tuurannut Toni Anttila kehui Hopsin peliesitystä kokonaisuudessaan tasapainoiseksi. Vastustajalle ei juuri jäänyt aseita pelikentällä.

- Tasapainoinen esitys meiltä koko 90-minuuttinen. Onnistuttiin hyvin puolustamaan blokissa ja siitä eteenpäin, vastustaja ei kovin montaa kertaa avoimesta pelistä päässyt murtautumaan boksiin. Hyökkäämiseen löydettiin hyvä rytmi ja pystyimme luomaan hyviä ja monipuolisia maalipaikkoja pelin aikana. Myös erikoistilanteissa olimme vahvoilla tänään niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä, Anttila sanoo.

- Tauolla puhuttiin siitä, että vastustajan ainoa ase tehdä maali on tilanteenvaihdoista, jotka tapahtuvat lähellä meidän kenttäpuoliskoamme. PK-35 Vantaa on hyvä hyökkäämään nopeasti selustaan, joten niissä meidän piti olla tarkkana.

Erityishuomiona Anttila nostaa esiin hyvin peliin sisään tulleet vaihtopelaajat, jotka toivat kerta toisensa jälkeen uutta virtaa pelaamiseen.

- Tänään jälleen vaihdosta tuli tosi paljon energiaa kentälle. Välillä huomasi, että intensiteetti ja rytmi meinasivat kadota, kun väsymys kasvoi, mutta saimme tuotua vaihdosta aina lisää jalkoja kentälle, Anttila kehaisee.