Otteluraportti: HPS selvään voittoon Espoossa

30.7.2024

Vihreät Jääkärit matkasivat kauas Espoon Tapiolaan, jossa he pelasivat kauden ensimmäisen pelinsä luonnonnurmella. Alkukankeuksien jälkeen paremmasta joukkueesta ei jäänyt epäselvyyttä. 

Suurimmaksi osaksi tekonurmella harjoitteleva ja pelaava vierasjoukkue oli alkuun hieman vaikeuksissa vieraan alustan kanssa ja syötöt eivät meinanneet heti napsua kohdilleen. Tästä huolimattta HPS pystyi enemmän luomaan uhkaa kotijoukkueen maalille ottelun alussa ja olikin pariin otteeseen lähellä päästä yrittämään maalintekoa.

Ottelu eteni reilu puoli tuntia ilman kunnollista maalipaikkaa, kunnes Ria Karjalainen sai haltuun boksiin tulleen pystypallon, mutta kova veto kohdistui suoraan FC Hongan maalivahtia Ella-Maria Ervastia. Vain hetki edellisestä ja äsken mainittu Karjalainen kaadettiin kotijoukkueen rangaistusalueen sisällä. Innokkaimmat huutelivat jo rangaistuspotkua, mutta erotuomari Lina Lehtovaaran pilli pysyi vielä mykkänä. 

Molemmat joukkueet onnistuivat luomaan vaarallisia tilanteita kulmapotkuista, mutta ensimmäisellä puoliajalla pallo ei löytänyt tietään kummankaan joukkueen maaliin. Ensimmäisen puoliajan lopussa sekä Anna-Stina Simonen, että Sonja Hillberg pääsivät kokeilemaan laukauksiaan kauempaa, mutta molemmilla kerroilla kotijoukkueen Ervasti otti pidemmän korren torjunnoillaan.

Hyvistä paikoista huolimatta taukoa lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa. 

Toisen puoliajan ensimmäinen todellinen huipputontti nähtiin noin 50 minuutin pelin jälkeen, kun Jasmin Leppioja pääsi puskemaan noin pilkun kohdilta. HPS:n maalivahti Iina Rautiainen oli jo ohitettu, mutta Karjalainen puski pallon maaliviivalta pois. 

Ottelu eteni pitkään staattisesti ilman kunnollisia maalipaikkoja vierasjoukkueen pitäessä hieman enemmän palloa. Hallinta palkittiin reilun tunnin pelaamisen jälkeen, kun ensiksi Jutta Angeria pääsi kokeilemaan vaihdosta kentälle tulleen Matilda Katajan esityöstä maalintekoa pariinkin otteeseen. Ervasti torjui Angerian yritykset, mutta samassa tilanteessa Henni Rinkisen loistavasta keskityksestä Fanni Sinivuori puski pallon varmasti maaliin.

Maalin jälkeen HPS otti selvästi hallinnan itselleen ja ei mennyt kauaakaan, kun vierasjoukkue tuplasi johtoon. Peppi Kontturi riisti pallon keskialueella, jonka myötä Matilda Kataja pääsi puolittaiselle karkumatkalle. Laukaus otti pienen kimmokkeen, josta se suuntautui yli Ervasti aina maaliin asti.

Ratkaisu nähtiin 86. minuutilla, kun Kontturin nousun jälkeen pallo kimpoili Angerialle, joka pääsi kokeilemaan laukaustaan kauempaa. Pallo painui vastustamattomasti ohi Ervastin.  Erittäin vahvan toisen puoliajan jälkeen ottelu päättyi ansaittuun HPS:n voittoon ja kolme pistettä matkasivat 0-3-voiton myötä Paloheinään.

"Useampi hyvä sisääntulo vaihdosta"

HPS:n päävalmentaja Antti Ruonala antoi omilleensa kehuja otteistaan. 

- Isot kolme pistettä, tärkeä voitto jälleen kerran. Pelillisesti oltiin hyviä, ja jos vertaa aikaisempiin peleihin, nyt saimme luotua enemmän maalipaikkoja ja maaliodottamaa. Meiltä oli todella hyvä parannus erityisesti toiselle puoliajalle, vaikka ensimmäiselläkin puoliajalla peli oli ihan jees. Toisella puoliajalla tuli erityisesti useampi hyvä sisääntulo vaihdosta, Ruonala kertoo.

Ruonala osasi heti arvioida, mitkä asiat parantuivat toiselle puoliajalle.

- Ensimmäisellä puoliajalla pelasimme ihan hyvin ja pääsimme ensimmäisestä linjasta ohi. Emme kuitenkaan päässeet tarpeeksi vaihtamaan kaistaa ja murtavia syöttöjä jouduttiin hakemaan hieman kaukaa. Toiselle puoliajalle tämä hieman helpottui, kun Hongalla alkoi etäisyydet venyä. Puolustimme heidän pitkiä pallojaan myös oikein hyvin, Ruonala lisää.

Ruonalalta liikenee kehuja myös Tapiolan kenttämestarille. 

- Ei vaikuttanut luonnonurmi pelaamiseen. Oikeastaan päinvastoin, kun nurmi oli niin hyvässä kunnossa, siinä oli jopa mukava pelata, Ruonala täydentää.