Otteluraportti: Åland United - HPS | Onnistunut ryöstöretki saarelta

20.7.2024

HPS matkasi Maarianhaminaan Åland Unitedin vieraaksi, jossa oli kyseessä se kuuluisa kuuden pisteen ottelu, kun joukkueiden piste-ero ennen ottelua oli ainoastaan kolme pistettä. Ottelusta muodostui odotetusti tasainen vääntö, jossa voittaja ratkaisiin yhdellä maalilla.

Kukonlaulun aikaan alkanut matka saarelle näkyi ottelun alussa vierasjoukkueen otteissa, kun syötöt eivät täysin napsuneet kohdalleen ja kotijoukkue saikin useamman vapaapotkun, jolla pääsi yrittämään maalintekoa. Ottelun alku ei tarjonnut kuitenkaan vaarallisia maalintekopaikkoja suuntaan tai toiseen.

Pelin edetessä valkopaitainen vierasjoukkue rupesi saamaan enemmän juonen päästä sekä omasta pallollisesta pelaamisestaan kiinni, ja pystyi luomaan syöttöketjuja, jolla se pääsi etenemään kohti Jessica Kiviahon vartioimaa maalia.

Ottelun ensimmäistä kunnon maalipaikkaa saatiin odottaa reilu 15 minuuttia, kun Anni Miettunen haastoi oikealta laidalta ja pääsi kokeilemaan vasemman jalan laukaustaan, mutta Iina Rautiainen onnistui vangitsemaan pallon pienen pompottelun jälkeen. Kotijoukkue Åland United oli ensimmäisen puoliajan alussa selvästi aktiivisempi joukkue ja pystyi luomaan uhkaa Rautiaisen maalille.

Noin 20 minuutin pelaamisen jälkeen kotijoukkueen Olivia Ulenius pääsi kokeilemaan suorasta vapaapotkusta noin 20 metrin etäisyyksiltä. Laukaus kohti vasempaa oli loistava, mutta Rautiaisen torjunta oli sitäkin loistavampi, jolla hän piti lukemat vielä maalittomassa tasatilanteessa.

HPS:llä oli vaikeuksia murtautua hyville maalintekosektoreille, joten vierasjoukkueen oli tyydyttävä kokeilemaan laukauksia kauempaa. Nämä eivät kuitenkaan Kiviaholle ylimääräistä päivätyötä aiheuttaneet.

Täysosumia ei ensimmäisellä puoliajalla nähty, joten taukoa lähdettiin viettämään maalittomassa tasatilanteessa.

Toinen puoliaika ei ensimmäisen tavoin muodostunut alussa jännitysnäytelmäksi, vaan molemmat joukkueet pelasivat todella staattista peliä ja pyrkivät välttämään vihreitä. Noin 55 minuutin pelaamisen jälkeen Aada Törrönen pääsi kokeilemaan laukaustaan lähietäisyydeltä, mutta Rautiainen liimasi päin tulleen vedon varmasti.

Noin tunnin pelaamisen jälkeen Miettunen haastoi jälleen laidalta ja pääsi keskittämään, johon HPS:n puolustaja Vilma Oksanen laittoi jalkaa väliin ja oli lähellä ohjata pallon omaan maaliin, mutta veto liukui hieman ohi vierasjoukkueen maalin.

Vain hetki edellisestä ja vierasjoukkue HPS sai pelattua pallon keskelle Sofia Jahnukaiselle, joka pelasi pallon viereen Ria Karjalaiselle. Kuten niin monta kertaa aikaisemminkin on nähty, niin Karjalaisen laukaus kauempaa painui verkon perukoille siirtäen vierasjoukkueen maalin johtoasemaan.

Maalin jälkeen Ålandin oli otettava luonnollisesti riskejä ja nostettava enemmän pelaajia ylöspäin. Tämä tarjosi HPS:lle mahdollisuuden vastahyökkäyksien kautta ratkaista ottelu. Tästä huolimatta vierasjoukkue piti kuitenkin enemmän palloa luoden myös maalipaikkoja.

HPS pelasi fiksusti johtoasemassa ja kotijoukkue Ålandilla oli vaikeuksia saada kunnon takaa-ajoa käyntiin. Paras paikka tasoitukselle muodostui varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla, kun Linda Nyman pääsi puskemaan kulmapotkusta, mutta pusku painui hieman yli Rautiaisen maalin.

Myös kotijoukkueen maalivahti Kiviaho pääsi kokeilemaan lisäajalla maalintekoa, mutta HPS:n maali pysyi ottelun loppuun asti koskemattomana ja Vihreät Jääkärit  poistuivat kolmen pisteen kanssa Maarianhaminasta 0-1 voiton myötä.

"Kuuden pisteen peli ja iso voitto"

HPS:n päävalmentaja Antti Ruonala ei ollut täysin tyytyväinen omiensa otteisiin, mutta oli iloinen joukkueen ilmeestä ja voitosta.

- Ensimmäisellä puoliajalla emme olleet ihan parhaimmillamme hyökkäyspelissä ja emme oikein päässeet luomaan maalipaikkoja, mutta toisaalta ei päässyt myöskään vastustaja. Toiselle puoliajalle paransimme hyvin pallollista pelaamistamme, jolla saimme luotua maalintekopaikkoja, josta saimme tehtyä jälleen hienon maalin. Kuuden pisteen peli ja iso voitto, Ruonala kertoo.

Ruonala antaa omalle joukkueelleen tunnustusta ottelun lopun paineistuksen selvittämisestä.

- Loppua kohden Åland sai enemmän painostusta, mutta selviydyttiin siitä kunnialla ja otettiin isot pisteet mukaan Ruonala täydentää.